Jedna svima poznata slastica!
Kore (8 komada) za okrugli pekac od 23 cm.
6 jaja
6 zlica secera
6 zlica brasna
Krema
6 jaja
240 g. secera
240 g. cokolade
200 g. margarina
Karamel
200 g. secera
2 zlice iscjedenog limunovog soka
2 zlice otopljenog margarina
Priprema
Ocrtati krug pekaca na pek papir pa izrezati 8 krugova.
Na svaki krug ide 4 zlice smjese za kore,kore mozete peci zasebno(kao ja) ili veliku tepsiju od peci okrenuti naopacke pa peci na dva kruga tj. dvije kore odjednom.
Kore su jako tanke pa se brzo peku i lako izgore,oprez!
Peci u zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva 6-7 minuta (zavisi od pecnice)
6 cijelih jaja pjenasto umutiti sa secerom(dok se jajima ne promijeni boja u svjetliju) zatim na pari kuhati 20-ak minuta,dodati cokoladu pa kuhati jos par minuta da se cokolada istopi i sjedini.Kremu pokriti prijanjajucom folijom pa pustiti da se ohladi.
U ohladenu kremu umiksati pjenasto izraden margarin.
Sad na svaku koru rasporedite istu kolicinu kreme (3,5-4 zlice) i slazite,ostatak kreme ostavite za ukrasavanje.Ali 8 koru ostavite za karamelu,nju izrezite na 16 djelova pa napravite karamel tako sto cete u jednom manjem loncu otopiti 200 g. secera na srednjoj vatri,stalno mijesajte da ne zagori.Kad se secer otopi i dobije boju karamele dodajte sok od limuna i otopljen margarin,dobro izmjesajte i pospite po 8 kori.
Ne smijete dopustiti da se karamel do kraja stvrdne da vam nebi trebao cekic,kad se pocne stiskati prolazite nozem kroz njega prateci 16 linija vec izrezane kore.
Karamela se brzo ohladi i stvrdne (kroz par minuta) kad se to desi spremni ste i zadnju koru sloziti.
Sad jos samo ukrasite ostatkom kreme.Vasa Dobos torta je gotova!!
Nije tako tesko, zar ne?