subota, 6. rujna 2014.

Kolac od dinje/ Cake melons

Ako ste zeljni malo "drugacijeg" kolaca od onih na koje smo navikli ovaj kolac od dinje je onda za vas...
Njezan,lagan i ocaravajuc!

BISKVIT

3 bjelanjka
2 zlice secera
2 zlice ulja
mala zlicica praska za pecivo
3 zlice brasna

KREMA

500 g. Dinje
3 zumanjka
Zlica meda
200 ml vrhnja za slag
2 instant zelatine

Dekoracija: slag

PRIPREMA

Odvojite bjelanjke od zumanjaka i izmiksajte zumanjke.Od dinje napravite pire stapnim mikserom i stavite pire na vatru,dodajte jednu jusnu zlicu meda i nek malo prokuha zatim dodajte zumanjke uz stalno mijesanje,sklonite sa vatre i umiksajte unutra neumuceno vrhnje za slag.Neka se krema hladi dok pripremate biskvit- kratko miksajte pjenasto bjelanjke dodajte secer i ulje pa umiksajte do kraja zatim dodajte prasak za pecivo i brasno pa jos jednom umiksajte,stavite na pek papir i pecite na 160 stupnjeva.U ohladenu kremu umiksajte 2 instant zelatine i stavite u hladnjak 5 minuta da se malo stisne.Prelijte kremu preko biskvita i premazite slagom.Kolac je spreman za konzumiranje!

petak, 5. rujna 2014.

Mocchacino kolac

Kolac je nastao tako sto sam pregledala zalihe namirnica za kolace a nije ih bas bilo pa sam se vodila onom starom "daj sta das" ali nisam zazalila...
Ovo je jedan socan,kremasti, cokoladni kolac koji ce oduseviti i najzahtjevnija nepca sigurna sam...

Sastojci

 BISKVIT 

3 jaja
3 zlice secera
 1 dcl mlijeka
 4 zlice brasna 
2 zlice kakaa 
pola praska za pecivo

KREMA

7 dcl mlijeka 
2 vrecice capuccina od cokolade 
2 rebra cokolade za kuhanje tj. 60-ak g. 
6 zlica gustina 
3 zlice secera 
50 g biljnog margarina 

PRELJEV ZA BISKVIT

2 dcl sirupa od borovnice 
2 dcl vode 
1 instant zelatina 

GLAZURA

2 dcl vrhnja za kuhanje 
200 g cokolade za kuhanje

Priprema

Pjenasto umutiti jaja sa secerom pa dodati mlijeko,brasno,prasak za pecivo i kakao peci na pek papiru na 180 stupnjeva

2 deca sirupa pomijesati sa vodom i umutiti instant zelatinu,ostaviti u hladnjak pola sata

Ne mora biti sirup mozete koristiti obicni sok onda ne mijesajte sa vodom

 

Od 7 dcl mlijeka oduzmite 2 dcl i umijesajte u to 6 zlica gustina,ostatak mlijeka stavite na vatru sa 3 zlice secera,dodajte odmah cokoladu i mijesajte da se otopi kad se otopi dodajte capucino dok ne baci prvi kljuc zatim dodajte i ostatak mlijeka s gustinom i mijesajte da se zgusne,ostavite da se ohladi

Sa biskvita skinite pek papir i vratite biskvit u tepsiju u kojoj ste ga pekli saspite na njega zele od borovnice

Biskvit ce plivati u soku ali nek vas to ne zabrinjava, vratite u hladnjak

Sad kad je ohladena krema umiksajte margarin izvadite biskvit iz hladnjaka i premazite kremu

Zele se nije jos do kraja stisnuo pa ce krema malo plesati po njemu al nedajte se omesti premazite biskvit i vratite u hladnjak dok pravite glazuru

U tavu stavite vrhnje za kuhanje i cim prokuha ubacite cokoladu maknite s vatre i mijesajte dok se cokolada skroz ne otopi i ne ujednaci sa vrhnjem

Namazite po kolacu i ohladite

 

Posluživanje

Kolac se vec moze rezati bez problema cim se glazura stisne i bez obzira sto ce kolac biti "mokar" nema straha od toga da ce se raspasti ali svakako je bolje rashladiti ga

Kolac ostavite preko noci u hladnjaku, u jutro ce biti savrseno socan kolac ciji ce vas okus iznenaditi maksimalno ili ako ga pravite kroz jutro za popodne ostavite ga 4 sata na hladenju isti je efekt

Kolac bez jaja/ Cake without eggs

Dali je razlog trenutni nedostatak jaja ili mozda alergija ili iz nekog sasvim treceg razloga...
Ovaj kolac bez jaja je dobro imati u svakom slucaju!

Sastojci

 kore

1/2 litre mlijeka

150 g secera

250 g brasna

3 zlice ulja

4 zlice marmelade po izboru

2 zlice kakao

2 male zlicice sode

 KREMA

1/2 litre mlijeka

150 g secera

2 vanilin secera

2 pudinga od vanilije

150 g margarina

Priprema

Umutiti sve sastojke i podijeliti u 4 salice u jednake dijelove

Peci na pek papiru u manjoj tepsiji 7-8 minuta svaku koru na 200 stupnjeva 

U meduvremenu pripremiti kremu u koju mozete u nedostatku pudinga staviti i 6 zlica brasna

Redati kora pa sloj kreme, na 4 koru staviti tanki sloj kreme i naribati cokoladu ili dekoraciju po zelji.

četvrtak, 4. rujna 2014.

Uradi sam posuda za cvjece

Posuda za cvijece-URADI SAM

Sastojci

 cement
voda
rukavice
2 kante
i komad debelog platna (stari prekrivac,deka ili npr veliki rucnik)

Priprema

Umutite cement sa vodom rijetko (kao smjesa za palacinke da izgleda) natopite komad platna u kantu da upije puno tekucine,prebacite preko kante ili nekog drugog zeljenog oblika jos malo oblikujte po zelji i ostavite da se susi 24 sata.

Oduzima 15 minuta vremena a dobijete krasnu uporabnu dekoraciju

srijeda, 3. rujna 2014.

Diy Cake Stand/stalak za kolace

Ovo je ekstremno jeftin diy stalak za kolace!!Svijecnjak sam platila davno 8 kn. kod kineza a par tanjura koji se nisu razbili od servisa ima svatko u kuci a i onaj tko nema sad ima motiv da ih ne baca...
Trebati cete jos ljepilo,ovo koje sam ja koristila je jakooo cvrsto.
Postupak vam stavljam u slikama

utorak, 2. rujna 2014.

Fondant masa DIY

Ovaj DIY recept ja koristim za ukrasavanje torti.Ne trebate lutati po gradu i traziti neke sastojke koje zapravo ne znate niti sto su,nije skupo i nije komplicirano...
Za URADI SAM FONDAN treba vam:
50 gr margarina/maslaca
 1 velika žlica svijetlog meda
 10 gr želatine (mljevene bijele)
 30 ml ili 0,3 dcl vode  
600 gr šećera u prahu
Želatinu otopite u vodi, a u međuvremenu zagrijte med,pazite da ne prokuha. Maknite med sa vatre te u njega dodajte margarin/maslac te želatinu. Smjesu dodajte šećeru u prahu kojeg ste prethodno stavili u veću posudu. Mijesite dok se ne dobije kompaktna bijela smjesa. Ukoliko se lijepi dodajte još šećera u prahu.
Dodajte prehrambene boje i mozete poceti sa vasim slatkim kreacijama. 
Ova kolicina je za tortu 30x30.
Ja sam valjala na pek papiru da bi izbjegla ljepljene.
Ako vam ostane mase mozete slobodno ostaviti u hladnjak u plasticnu vrecicu ili posudu i iskoristiti u sljedecih 2 mjeseca.

ponedjeljak, 1. rujna 2014.

Kako napraviti tortu od kartona

Sigurno nisam jedina kojoj je bilo zao sto moj malisan ne moze imati tortu u vrticu...
E pa ja sam se zainatila i moj je sin na sveopcu radost teta imao tortu,koju su tete zadrzale i za ostalu djecu...P.S malo mi je bilo krivo,pitala sam se zasto bi druga djeca imala nesto sto sam ja svom sinu napravila...bas sam zlocesta
Recept:
Biskvit- tri kutije razlicite velicine
Krema-puno slatkisa
Glazura-papir za umotavanje
Dekoracija-naljepnice
Trebati ce vam jos:ljepljiva traka,rodendanska svijecica i malo bolje ljepilo(patex)
Umotajte kutije u ukrasni papir.Ja sam u bijeli ali kako tko hoce po zelji.Najvecu kutiju stavite naopacke,znaci da poklopac bude na dnu pa na nju naljepite drugu kutiju i na nju opet naljepite najmanju kojoj probusite poklopac da bi mogli postaviti svijecu.Ja sam ljepila naljepnice koje sam kupila u kik-u bas na polici gdje se nalaze stvari za rukotvorine.U poklopac od zadnje kutije stavite slatkise i poklopite "tortom" I to je to!!!
Nazalost ne mogu vam staviti postupak ovog DIY PROJEKTA u slikama jer je ovo napravljeno prosle godine!