srijeda, 12. studenoga 2014.

Secerna glazura, Sugar Frosting -No artificial colors

Puno sitnih kolaca kao i muffinse ili cak i torte ukrasavamo secernom glazurom...

Osnovni sastojci:

250 g. secera u prahu
4 zlice tekucine (jusne zlice)

Nekoliko mogucnosti:

4 zlice vode (obicna bijela glazura)

4 zlice mlijeka (izrazito bijela sa sjajom)

4 zlice limunovog soka (glazura sa okusom limuna)

4 zlice soka od narande (glazura sa okusom narande)

4 zlice vode + zlica kave (glazura sa okusom kave)

Evo neki primjeri za one koji ne zele koristiti umijetna bojila/jestivu boju:

4 zlice soka od cikle (crvena glazura)

4 zlice soka od spinata (zelena glazura)

4 zlice soka od limuna + na vrh zlice(cajne) safrana (zuta glazura)

Pripremljenu glazuru drzati u vodenoj kupki(topla voda) jer se glazura brzo stegne.

Nadam se da sam vam pomogla u pripremi keksica i ostalih slastica za nadolazece Bozicne praznike!!

nedjelja, 9. studenoga 2014.

Salenjaci

Rekao je jednom jedan:
"jasno mi je da vi Slavonci volite svinjetinu,i da je u svemu i stalno jedete al' da ste je i u kolac ugurali..."

SASTOJCI
1,5 salica(2 dcl) mlijeka
pola salice vode 
2 jaja
1 kvasac
1 prasak za pecivo
2 zlicice secera
1 zlicica soli
Brasna koliko primi
400g. Svinjskog sala
Pekmez od sljiva

PRIPREMA
Umijesite tijesto i ostavite na toplo mijesto da se digne.Tijesto mora biti mekano.
Kada se digne umijesite salo.Razvlacite ga kao lisnato (preklapajte)
Razvucite ga tanko pa rezite rombove,u sredinu stavljajte zlicicu pekmeza pa zamotajte.
Pecite ih na masnom papiru dok ne porumene i odmah ih posipajte secerom u prahu!